Автор: Боян Рашев, forbesbulgaria.comЕвропейският съюз се нуждае от много по-координирана индустриална

...
Автор: Боян Рашев, forbesbulgaria.comЕвропейският съюз се нуждае от много по-координирана индустриална
Коментари Харесай

Докладът на Драги е унищожителен. ЕС е в бавна агония. Политическата промяна е неизбежна

Автор: Боян Рашев, forbesbulgaria.com

Европейският съюз се нуждае от доста по-координирана индустриална и енергийна политика, по-бързи решения и великански вложения, в случай че желае да поддържа стопански темпото със противниците си Съединени американски щати и Китай. Това е политкоректният прочит на отчета на някогашния ръководител на Европейската централна банка и някогашен министър председател на Италия Марио Драги, направен по искане от Европейската комисия и оповестен при започване на септември.

Основното обръщение обаче е надалеч по-силно и ясно:

Европейският съюз се проваля. Ако не направи незабавни и дълбоки промени, Европейски Съюз е изправен пред екзистенциална рецесия.

Авторите категорично употребяват фразата „ мудна мъка “, описвайки сегашното и евентуалното бъдеще на съюза. Бързо застаряване, болнав стопански напредък, застоялост на приходите, големи енергийни разноски, колапс на промишлеността, софтуерно закъснение, ужасяваща и непрестанно растяща суровинна взаимозависимост – това са единствено някои от процесите. Сравненията със Съединени американски щати и Китай са повсеместни и без изключение – извънредно отрицателни и неприятни.

Въпреки унищожителната рецензия отчетът на Драги бе посрещнат с овации от Комисията. Нещо повече, безусловно на идващия ден излезе Доклад за положението на Енергийния съюз за 2024 година, в който Европейската комисия разказва по какъв начин през нейния мандат Европейски Съюз е преодолял невижданите провокации в енергийната политика чрез „ снабдяването на Европейски Съюз с регулаторна рамка за реализиране на прехода към чиста сила и полагането на основите за възобновен стопански напредък и конкурентоспособност… През последните години Европейски Съюз съумя да устои на сериозните опасности за сигурността на енергийните си доставки, да си възвърне контрола върху енергийния пазар и цените на силата и да форсира прехода към индиферентност във връзка с климата “. Сред най-големите си триумфи Комисията подрежда обстоятелството, че „ през 2022 година потреблението на първична сила в Европейски Съюз възобнови низходящата си наклонност и спадна с 4,1% “.

Продължаващият срив на енергийното ползване е един от многото знаци за обедняването на популацията и закриването на европейската промишленост.

Какво тъкмо ни споделя европейската политическа върхушка, когато го регистрира като триумф?

Независимо от лъскавите ръкопляскания обаче действителността става все по-видима и неизбежна. Например продажбите на електрически автомобили в Европейски Съюз не престават да спадат. Немските и френските автомобилостроителни компании – гръбнакът на европейската промишленост – регистрират тежки загуби и всеобщо се отхвърлят от задачите, свързани с бърза електрификация на цялото си произвеждане. За първи път в историята си от „ Фолксваген “ заговориха не просто за съкращения на личен състав, а за закриване на цели фабрики в Германия. Много от доставчиците им към този момент банкрутират. Конкуренцията от Китай смазва бранша и главен фактор за това са решенията на европейските бюрократи.

„ Европейската зелена договорка даде обещание нови работни места в зелените промишлености, компенсиращи загубата на работни места другаде. Ала тези работни места сега се основават отвън Европа. “ За това през септември предизвести и Джудит Киртън-Дарлинг, общоприет секретар на най-големия промишлен профсъюз в Европейски Съюз.

Това не остава неусетно от политиците. Италианският министър председател Джорджа Мелони разгласи, че задачата на Европейски Съюз за преустановяване на продажбите на нови коли с мотор с вътрешно горене през 2035 година демонстрира „ саморазрушителната “ позиция на блока във връзка с индустриалните и екологичните въпроси. „ Придружаването на индустриалния бранш в екологичния преход не може да значи разглобяване на цели промишлености. “

Надявам се скоро и други европейски политически водачи да се усетят. Изборните победи на " Алтернатива за Германия " в източните провинции са последно предизвестие. Хората не желаят „ амбициозни задължения “ за чисти нулеви излъчвания на парникови газове, а нулева енергийна беднотия, сигурност, работа, приходи и висок витален стандарт. Промяната е неизбежна.

Инфо: forbesbulgaria.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР